Facebook

Formabontó

Blogomat azért hoztam létre, hogy felkavarjam a Forma-1-es blogvilág állóvizét. Nem ígérhetem Wéber Gábor mindenre kiterjedő technikai szőrszálhasogatását, Palik agilis stílusát — csak magamat. Remélem a felkavaráshoz ez is elég lesz. Ami engem illet, egyéni látásmódommal, elemzéseimmel és kritikáimmal egy új, sajátos látásmódot szeretnék nyújtani nektek.

Friss topikok

Címkék

Homokban aszalódó unalom

2012.04.13. 09:11 zenador

Az F1-es szaksajtó hetek óta az újabb bahreini forrongásoktól hangos. Pedig Bahrein a módosabb — olajbevételek felett diszponáló — arab világhoz tartozik. A kenyérrevaló tehát megvan az olajbevételekből, már csak a cirkusz hiányzik. Az atyáskodó bahreini király ez utóbbit úgy biztosította saját népének és önmaga szórakoztatásának, hogy Ecclestone-t elbűvölte az olajdollárokból, F1-es futamrendezési jogot szerzett és unalmas pályáiról hírhedt Hermann Tilkét felkérte, hogy építsen egy Forma-1-es színvonalú versenypályát.

Csakhogy Shakirban sok cirkuszt eddig nem láthattunk. A vonalvezetést Tilke nem találta el, ráadásul a terep nem ideális Forma-1-es verseny lebonyolítására. A tervezők nem számoltak azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a sivatagban általában sok a homok — a sivatag már csak ilyen. Ráadásul közel a Perzsa-öböl. Szél van, homok is van, így a pályán nem nagyon lehet duhajkodni a csúszós-poros aszfalt miatt. Az elmúlt bahreini versenyekből nem sok emlékezetes pillanatot tudnék felsorolni. Embert és technikát gyötrő hőséggel kell küzdeni, a környéken kietlen sivatag és a bahreini népnek még motorsport múltja sincs, és az eső sem igen találja meg a pályát. Mindezt megkoronázza az, hogy nem lehet stírölni a lenge öltözékű grid girl-öket, és egy egészségeset sem lehet kortyolni a pezsgőnek csúfolt rózsavízből a dobogon — Kimi nagy bánatára.

 

Józan ésszel könnyű belátni, hogy nem sok értelme van a bahreini nagydíjnak. A pénz racionális dolog, de a sok pénz minden racionalitást felülírhat. Bahreint, sok más arab államhoz hasonlóan, a siíta-szunnita ellenállás gyötri, amelyet a király antidemokratikus lépésekkel (az ellenzék kiiktatásával) próbál a szőnyeg alá söpörni. A nép lázad az uralkodó ellen, és dühét az F1-en vezeti le. A shakiri aszfaltcsík az önkény és az értelmetlen fényűzés szimbólumává vált. Az emberek nem a gép-ember nagyszerű erőpróbáját és a sportot, hanem az elnyomó rendszer irritáló jelképét látják benne. Az elmúlt hetek zavargásaiban több tucatnyian meghaltak, a házfalak az F1-et kiebrudaló graffitikkel tarkítottak. A versenyt csak úgy tudják biztosítani a szervezők, ha a teljes pályát rendőrök és katonák hadaival zárják le. A sportág nagy öregjei is zúgolódnak: Damon Hill szerint hiba lenne Bahreinbe menni és 2011 után most is el kéne halasztani a GP-t. Ecclestone kitart a rendezés és a pénze mellett, a csapatok inkább kihagynák a sivatagi aszalódást, a FIA pedig a kínai nagydíj hétvégéje alatt válságtanácskozást tartott. Félő, hogy a shakiri nagydíj megrendezése a tüntetők tömegmészárlásába fulladna, ennek ellenére mégis úgy döntöttek, hogy megtarthatják a versenyt — cirkusz kell a népnek, meg a vezérnek!

 

Voros poszto.jpgAz F1 vörös posztó bahreini emberek szemében. Forrás: Stuff.co.nz.

 

Mr. Ecclestone, a pénz nem minden! Ropogós dollárral nem lehet patinát, sportmúltat, szenvedélyt, feelinget és benzingőzös izgalmakat vásárolni, ugyanis többek között Spa, Monaco, Monza vagy akár a Hungaroring is történelemmel, atmoszférával rendelkezik.

 

Szomorú látni, hogy van egy hely, ahol utálják a Forma-1-et és ennyire nyilvánvaló a pénz arroganciája. Shakir egy felfoghatatlan őrület, a forradalmával és a gyökértelenül felépített versenypályájával együtt. Mindez különösen annak tükrében fájó, hogy tradicionális pályák (pl.: Spa), pénzügyi okokból kimaradhatnak a naptárból, pedig ezeknek mindenük megvan egy jó verseny megrendezéséhez, kivéve azt a fránya pénzt.

 

Reménykedjünk  abban, hogy Ecclestone észhez tér és rájön, hogy nem szabad feltétlenül engedni az olajdollárok csábításának, mert a pénz nem minden, ha emberi életek forognak kockán!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forma1bonto.blog.hu/api/trackback/id/tr684406019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása