Facebook

Formabontó

Blogomat azért hoztam létre, hogy felkavarjam a Forma-1-es blogvilág állóvizét. Nem ígérhetem Wéber Gábor mindenre kiterjedő technikai szőrszálhasogatását, Palik agilis stílusát — csak magamat. Remélem a felkavaráshoz ez is elég lesz. Ami engem illet, egyéni látásmódommal, elemzéseimmel és kritikáimmal egy új, sajátos látásmódot szeretnék nyújtani nektek.

Friss topikok

Címkék

Benzingőz és könnygáz

2012.04.21. 00:38 zenador

A világsajtó hetek óta hangos a bahreini zavargások miatt: a nép megelégelte a vezetőjük zsarnoki elnyomását, amelynek szimbólumává vált az shakiri F1-es aszfaltcsík. A FIA, hosszú vívódás után, úgy döntött, hogy nem maradhat ki a versenynaptárból a 2012-es bahreini nagydíj, amelynek idei megrendezését Bernie Ecclestone is támogatja. Az F1 pápája azt nyilatkozta, hogy nem akarnak politizálni, ezért nem foglalkoznak a lázadók „demokráciát” követelő szlogenjeivel, megtartják a versenyhétvégét. Egyébként is ez az egész csak műbalhé, Bahrein biztonságos és nem kell aggódni, a versenyhétvégén zavartan le fogják bonyolítani.

Lehet, hogy van némi logika Ecclestone nyilatkozatában, de egy másik következtetésre jutva, a verseny megtartása egyúttal kiállást jelenthet a pálya tulajdonosáért és szervezőjéért, aki nem más, mint a diktatórikus Salman herceg. Épp ő urasága ellen zendül a nép.

Ez utóbbi gondolatmenetet tartom morális szempontból megalapozottabbnak. Véleményem szerint, az F1-nek rosszat tesz a 2012 bahreini nagydíj. A tévétársaságok sorban lépnek vissza a helyszíni közvetítéstől. A pilóták és a csapattagok nem tudnak rendesen koncentrálni a feladatukra az állandó fenyegetettség érzés miatt, a versenyt pedig csak úgy tudják biztonságosan lebonyolítani, ha tankokkal és katonákkal zárják le a környéket. A shakiri pálya iránt egyébként is gyér az érdeklődés. A környéken nincs kultúrája az autósportnak, a lelátok még a boldog békeidőkben is kongtak az ürességtől. Persze kinek van kedve egy kisebb vagyonért aszalódni a lelátókon, dög melegben, portól, benzingőztől és esetleg egy kis könnygáztól prüszkölni?

Minden biztonsági intézkedés ellenére máris becsúsztak „apró malőrök” versenyhétvége lebonyolításába. Úgy tűnik homok került, az alaposan „megolajozott” pénztermelő gépezetbe. A Force India csapatát szállító busz majdnem belekeveredett egy molotov-koktélos támadásba. A csapat néhány tagja berezelt és hazautazott. Köszönik szépen, nekik ennyi elég volt a show-ból! Úgy gondolom, hogy a Sauber néhány csapattagja is hasonló gondolatokkal kacérkodik, mert őket is érte egy kis inzultus.

Reméljük, hogy dögunalom lesz a pálya környékén, az aszfaltcsíkon pedig a kínaihoz hasonló akció dús versenyt élvezhetünk, ahol az akció alatt nem terroristák és forradalmárok ámokfutása fogják jelenteni. Ha már a pénz fura urai úgy döntöttek, hogy legyen bahreini nagydíj — mindenáron.

Meddig érhet a pénz birodalma és hol kezdődik a morál, sokszor könnyen bevehető, vára? A kérdést nem nehéz megválaszolni, a pénz, nagyúr és meg sem kottyan neki holmi erkölcsök megostromlása. Csak nehogy visszanyaljon a fagyi, és a feldühödött lázadók foglalják el a pályát, nehogy vér tapadjon az agyament bahreini GP-hez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forma1bonto.blog.hu/api/trackback/id/tr374464016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása